• Hrvatska

 • Kada?

 • Tko?

 • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije
   
   

  Gradske zidine u Starom Gradu -Dubrovnik, Gundulićeva poljana 2

  Cijena ulaznice: 35 eura odrasli, mladi (do 18 godina) 15 eura. Ulaznica vrijedi cijeli dan i u cijenu je uključena ulaznica za tvrđavu Lovrijenac
  Radno vrijeme: 08:00 - 19:30 ljeti i 10:00 - 15:00 zimi, otvoreno svaki dan

  Dubrovnik je okružen Gradskim zidinama dugim gotovo 2 km (1940 m) po kojima je poznat u čitavom svijetu. Kroz povijest su zidine grad Dubrovnik štitile od neprijatelja, danas mu dovode posjetitelje iz čitavog svijeta koji dolaze vidjeti ovaj grad - muzej.

   
   

  Postoje 3 ulaza na Gradske zidine: na Stradunu kod vrata Pila, kod tvrđave Svetog Ivana i u vratima od Carinarnice. U sklopu dubrovačkih zidina vidjet ćete kulu Minčetu i tvrđavu Svetog Ivana s morske strane. Također, u sklopu zidina je i tvrđava Lovrijenac na Pilama i i Revelin na Pločama. Glavni ulaz na dubrovačke zidine nalazi se kod unutarnjih vrata od Pila.

  U ljetnom razdoblju najbolje je izbjegavati vrijeme od 11:00 - 15:00 radi velike vrućine. Osim prekrasnog pogleda na cijeli Dubrovnik u cijenu ulaznice uključeno je razgledavanje sljedećih tvrđava i kula unutar zidina:

   
   

  Tvrđava Minčeta

  je jedna od najljepših znamenitosti Dubrovnika, nalazi se na na sjeverozapadnom dijelu Dubrovnika unutar Gradskih zidina. Rađena je prema projektu Jurja Dalmatinca. Prolaskom kod Crkve Svetog Spasa dolazi se do tvrđave Minčeta.

   
   

  Kulu svetog Luke

  možete vidjeti hodajući kopnenom stranom zidina prema vratima od Ploča. Kula Svetog Luke je u povijesti štitila ulazak u dubrovačku luku.

   
   

  Tvrđava svetog Ivana

  nastala je u 16. stoljeću i svakako je vrijedi posjetiti - u njenom prizemlju nalazi se akvarij, a na 1. i 2. katu Pomorski muzej (više o tome na dnu).

   
   

  Tvrđava Bokar

  smještena je na morskoj strani gradskih zidina. Projektirao ju je firentinski arhitekt Michelozzi u 15. stoljeću.

   
   

  Tvrđava Lovrijenac u Dubrovniku, predio Pile

  Smještena je izvan gradskih zidina. Izgrađena je kako bi grad Dubrovnik sačuvala od napada Mlečana, a i općenito radi zaštite morskog prilaza gradu. Danas je ova tvrđava poznata jer se tijekom ljetnih mjeseci mnogobrojne predstave u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara od kojih je najpoznatiji Shakespearov Hamlet, odigravaju upravo u njoj.

   
   

  Tvrđava Revelin u Starom Gradu - Dubrovniku

  Ulaznica uključena u cijenu ulaznice na gradske zidine
  Tvrđava Revelin smještena je izvan gradskih zidina
  i u povijesti je branila ulaz u gradsku luku. Izgrađena je tijekom 16. stoljeća. Na prekrasnim terasama ove tvrđave danas se odigravaju mnogobrojne predstave u sklopu Dubrovačkih ljetnih igara, a tijekom zimskih mjeseci u prostoru tvrđave Revelin Dubrovački simfonijski orkestar održava koncerte i ugošćuje mnogobrojne posjetitelje. Tvrđavu Revelin možete vidjeti izvana, a iznutra je možete vidjeti jedino za održavanja manifestacija.

   
   

  Lazareti u Dubrovniku na ulazu u Stari Grad

  Lazareti se nalaze na istočnom djelu ulaza u Stari Grad od strane Ploča. Upravo je to istočno predgrađe u povijesti bilo stjecište karavana i putnika iz Otomanskog Carstva. Zbog toga su stari Dubrovčani tu sagradili karantenu za izolaciju putnika i robe iz istočnog svijeta jer su vladale epidemije raznih zaraznih bolesti. Danas su Lazareti mjesto gdje se održavaju razne kulturne i zabavne manifestacije.

   
   

  Knežev dvor u Starom Gradu - Dubrovniku , Kulturno povijesni muzej, Pred dvorom 1

  Cijena ulaznice:
  15 eura odrasli, djeca i studenti 8 eura, grupna ulaznica za Dubrovačke muzeje/galerije uključuje i Knežev dvor te iznosi 20 eura odrasli i 8 eura djeca i studenti
  Radno vrijeme:
  09:00 - 18:00 ljeti i 09:00 - 16:00 zimi, otvoreno svaki dan

  Knežev dvor bio je sjedište vlade i kneza Dubrovačke Republike. Danas je u Kneževom dvoru smješten kulturno-povijesni muzej koji svjedoči o životu starih Dubrovčana. Tako možete vidjeti stari dubrovački novac, pečate, kolekciju satova, namještaj, portrete, odore, staro oružje ... Tu je i stalan postav umjetničkih slika i namještaja od 16. do 19. stoljeća. U prizemlju se nalaze tamnica, sudnica i pisarnica. Knežev dvor danas je i mjesto gdje se u prekrasnom ambijentu održavaju razni koncerti. Tako Dubrovački simfonijski orkestar tu održava svoje koncerte tijekom ljetnih mjeseci.

   
   

  Palača Sponza u Starom Gradu - Dubrovniku

  Palača Sponza jedna je od najljepših i najraskošnijih palača u gradu Dubrovniku. Gradila se u 16. stoljeću i svojom raskoši i ljepotom svjedoči o bogatstvu i kulturi starih Dubrovčana. Svi trgovački putovi Dubrovačke Republike protjecali su kroz palaču Sponza. Krajem 16. stoljeća postala je kulturno središte Dubrovačke Republike. Danas se u njoj nalazi arhiv s materijalima povijesti Dubrovnika i njegovog područja. Također, mnoge manifestacije održavaju se upravo u njoj ili ispred nje, otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara svake godine održava se upravo ispred palače Sponza.

   
   

  Dubrovačka katedrala i riznica katedrale u Starom Gradu - Dubrovniku , Držićeva poljana

  Cijena ulaznice: ulaz u katedralu besplatan, ulaz moguć svaki dan osim za vrijeme mise. Ulaz se plaća za riznicu katedrale 2,00 eura po osobi.

  Radno vrijeme: 09:00 - 17:00, nedjeljom i blagdanom 11:00 - 17:00 ljeti; zimi 10:00 - 12:00 i 15:00 - 17:00 nedjeljom i blagdanom od 11:00. Otvoreno svaki dan.

  Izgrađena je krajem 17. i početkom 18. stoljeću. U Dubrovačkoj katedrali nalazi se bogata riznica slika i vrijednih relikvija. U riznici katedrale mogu se vidjeti 132 relikvije svetaca koje datiraju od 11.-19. stoljeća. Tu su i relikvije ruku, nogu i glave Sv. Vlaha koje su djelo dubrovačkih zlatara.

   
   

  Crkva Svetog Vlaha u Starom Gradu - Dubrovniku

  Cijena ulaznice: ulaz u crkvu besplatan i moguć svaki dan osim za vrijeme mise.

  Ova najpoznatija dubrovačka crkva izgrađena je u čast zaštitniku grada Dubrovnika - svetom Vlahu. Na glavnom oltaru nalazi se kip svetog Vlaha koji u ruci drži maketu Dubrovnika. Crkva je građena u razdoblju 1706.-1714. godine u čast Svetog Vlaha zaštitnika grada Dubrovnika. Njemu u čast se održava i festa Svetog Vlaha u veljači.

   
   

  Franjevački samostan u Starom Gradu - Dubrovniku s najstarijom europskom ljekarnom (1317.g.) i muzej franjevačkog samostana Mala Braća, Placa 2

  Cijena ulaznice: 6,00 eur odrasli, 3,00 eur djeca i studenti

  Radno vrijeme: 09:00 - 18:00 ljeti i 09:00 - 14:00 zimi, otvoreno svaki dan

  Franjevački samostan je izgrađen u 14 stoljeću. Danas mnogobrojni posjetitelji uživaju u bogatoj riznici slika, glazbenom arhivu, poznatoj knjižnici, raznim zlatnim i srebrenim umjetničkim radovima koji se nalaze u franjevačkom samostanu. Tu se nalazi i najstarija ljekarna u Europi (1317.g.). U Franjevačkom samostanu nalazi se muzej s inventarom stare ljekarne iz 14. stoljeća. Sačuvani su mnogi stari recepti za dobivanje raznih lijekova, vrijedne slike nepoznatih umjetnika, relikvije itd...

   
   

  Sinagoga u Starom Gradu - Dubrovniku, Žudioska 5

  Cijena ulaznice: cca 7 eura
  Radno vrijeme: 10,00 - 20,00 ljeti, 10,00 - 15,00 zimi

  Dubrovačka sinagoga jedna je od najstarijih u Europi i datira od 1652. godine. Unutar gradskih zidina Židovi su se počeli naseljavati od 1546. godine odlukom gradskih vlasti. U sinagogi danas možete vidjeti razne religijske eksponate, arhivske dokumente i Tore koje datiraju od 13. do 17. stoljeća. Židovska zajednica u Dubrovniku osim Sinagoge ima malu židovsku fontanu na Pilama i svoje groblje na glavnom dubrovačkom groblju Boninovo.

   
   

  Srpska pravoslavna crkva u Starom gradu u Dubrovniku, Od Puča 8

  Cijena ulaznice: cca 2 eura   Radno vrijeme: 09:00 - 14:00 (subotom i nedjeljom zatvoreno)

  Srpska pravoslavna crkva u Dubrovniku izgrađena je 1877. godine i u sklopu nje djeluje zbirka Ikona istoimene crkve.

   
   

  Memorijalna kuća Ronalda Browna

  u Starom Gradu - Dubrovniku

  Memorijalna kuća Ronalda Browna otvorena je povodom tragične smrti američkog ministra Ronalda Browna i njegovih suradnika 1996. godine u blizini Dubrovnika. U toj su memorijalnoj kući konstantno izložena dijela triju najpoznatijih dubrovačkih slikara 20. st: Antuna Masle, Đura Pulitike i Iva Dulčića.

   
   

  Dom Marina Držića

  u Starom Gradu - Dubrovniku, Široka 7

  Radno vrijeme: 10:00 - 20:30 (ponedjeljkom zatvoreno) ljeti, zimi 10:00 - 13:00 (ponedjeljkom zatovoreno)

  Marin Držić bio je poznati hrvatski renesansni komediograf iz Dubrovnika. Posjet njegovoj kući audiovizualno vratit će Vas u neko daleko vrijeme. 2008. godina je bila godina Marina Držića.

   
   

  Etnografski muzej Rupe u Starom Gradu - Dubrovniku, Od Rupa 3

  Cijena ulaznice: 15 eura odrasli i 8 eura djeca, grupna ulaznica za Dubrovačke muzeje uključuje i Muzej Rupe iznosi 20 eura odrasli i 8 eura djeca Radno vrijeme: 09:00 - 18:00 (utorkom zatvoreno)

  Za sve one koje zanima način života starih Dubrovčana zasigurno je zanimljiv Etnografski muzej Rupe. Smješten u staroj žitnici, ovaj muzej pokazat će Vam koliko su pažnje stari Dubrovčani pridavali skladištenju žitarica. Sve državne rezerve pšenice, ječma i prosa Dubrovačka Republika čuvala je u posebnim silosima u zidu nazvanim Rupe u kojima je zbog posebne mase kojima su ih premazivali temperatura konstantno bila 17 stupnjeva. U Etnografskom muzeju Rupe možete vidjeti tradicijsko gospodarstvo dubrovačkog kraja kao i narodne nošnje i tekstilno rukotvorstvo.

   
   

  Pomorski muzej u Starom Gradu - Dubrovniku, Tvrđava Svetog Ivana

  Cijena ulaznice: 20 eura odrasli i 8 eura djeca, grupna ulaznica za Dubrovačke muzeje uključuje i Pomorski muzej iznosi 20 eura odrasli i 8 eura djeca Radno vrijeme: 10:00 - 17:00, subotom 10:00 - 14:00. Muzej je zatvoren nedjeljom, blagdanima i državnim praznicima.

  Pomorski muzej nalazi se u tvrđavi Sveti Ivan. Tu se nalazi mnogi eksponati koji svjedoče o razvoju i povijesti dubrovačke brodogradnje i pomorstva.

   
   

  Akvarij, Institut za more i priobalje u  Starom Gradu - Dubrovniku, D. Jude 2

  Cijena ulaznice: 20 eura odrasli i 8 eura djeca, grupna ulaznica za Dubrovačke muzeje uključuje i Pomorski muzej iznosi 20 eura odrasli i 8 eura djeca Radno vrijeme: 10:00 - 19:00 ljeti. Otvoreno svakim radnim danom osim ponedjeljkom i blagdanom.

  Akvarij se nalazi u tvrđavi Svetog Ivana i sastoji se od 27 bazena u kojima žive razne ribe, zvijezde, koralji, spužve, puževi, hobotnice... Tu je i poseban stanovnik- morski konjić koji je zaštitni znak akvarija.

   
   

  Orlandov stup u  Starom Gradu - Dubrovniku,Placa - Stardun

  Orlandov stup jedan je od najljepših dubrovačkih znamenitosti. Sagrađen u 15. stoljeću, Orlandov stup je simbol slobode i dubrovačke nezavisnosti. Orlandov stup je zapravo lik ratnika u oklopu. Prema legendi, radi se o vitezu Rolandu koji je spasio Dubrovnik od napada Saracena potukavši ih kod Lokruma. Orlandov stup kroz povijest je bio i simbol dubrovačke trgovine, pa su po njegovom desnom laktu dugom 51,2 cm Dubrovčani uveli izraz ''dubrovački lakat''.

   
   

  Velika Onofrijeva fontana u Starom Gradu - Dubrovniku,Placa - Stardun

  Na samom ulazu s Pila u staru gradsku jezgru, svakako nećete propustiti vidjet veliku Onofrijeva fontanu. Fontanu je u 15. stoljeću izgradio Onofrio della Cava kao simbol završetka gradnje vodovoda kojim je Dubrovnik crpio vodu iz 12 km udaljene Rijeke Dubrovačke. Iako i danas prelijepa, ova fontana je u potresu 1667. izgubila veliki dio svoje ljepote i funkcionalnosti. Danas ona ima 16 maskerona za izljev vode. Na njoj se većinom okupljaju mladi i stranci u želji za odmorom i osvježenjem.

   
   

  Mala Onofrijeva fontana

  u Starom Gradu - Dubrovniku,Placa - Stardun

  Još jedna fontana iz 15. stoljeća krasi glavnu dubrovačku ulicu- Stardun . Malu Onofrijevu fontanu izgradio je također Onofrio della Cava. Njena posebnost je reljef golih dječaka, te likovi dupina sa školjkama, maskeroni i klečeći dječaci na stupu za skupljanje i izljev vode. Danas je ova fontana, osim samog ukrasa koji privlači poglede brojnih turista, i dio scene za predstavu ''Novela od Stanca'' komediografa Marina Držića.

   
   

  Gradski zvonik i zelenci

  u Starom Gradu - Dubrovniku

  Iznad samog ulaza na Stradun s Ploča nalazi se dubrovački zvonik sa satom izgrađen 1444. godine. U bronci su izrađena 2 lika potpuno identičnih blizanaca i postavljeni između velikoga zvona. Oni, svaki sa svoje strane, batom otkucavaju satove. Danas su oni poznati pod jedinstvenim imenom ''zelenci'' jer je bronca oksidirala i obojila ih u zeleno. Također su poznati pod imenom ''Maro i Baro''. Originale možete vidjeti pohranjene u Palači Sponza, a Gradski zvonik se vidi sa Starduna.

  Istražite više