• Hrvatska

 • Kada?

 • Tko?

 • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije

  Uz sve ove događaje u kojima svatko može pronaći ponešto za sebe, tijekom ljetne sezone u Dubrovniku samo obična šetnja Stradunom svojevrsna je zabava. Mnoštvo uličnih svirača, plesne skupine, razne akrobacije koje se izvode, performansi - sve je to ono što Dubrovnik ljeti čini iznimno živim gradom koji je jedna od najpoznatijih i najposjećenijih svjetskih destinacija.

  Za Vas smo odabrali pregled najvažnijih događanja tijekom cijele godine.

   
  Festa Svetog Vlaha

  Festa Svetog Vlaha – 03. veljače, Stari Grad - Dubrovnik

  Nakon velikog potresa stanovništvo starog Epidaurusa prebjeglo je na malu hrid Ragusium. Uvjeti za život ondje bili su jako teški. Šuma s jedne strane i uzburkano more s druge strane nisu stvarali pogodne uvjete za život. Ali, teškim i napornim radom i trudom, stanovništvo je napredovalo i sve bolje i bolje živjelo. Međutim, njihovi susjedi Mlećani bili su vrlo ljubomorni na njih i sve su ih više gledali kao konkurenciju. Naposljetku su ih odlučili napasti i pokoriti. Ušli su u Gruž i na otok Lokrum (dijelovi Dubrovnika) pod izlikom nabavke hrane, a s ciljem da osvoje Dubrovnik. Ali, pomoć je stigla s neba, od Svetog Vlaha. Naime, svećenik Stojko molio se u Crkvi Svetog Stjepana kad mu se obratio Sveti Vlaho i naložio mu da obavijesti Senat o namjeri Mlećana. Tako je upropašten njihov plan da pokore i osvoje Dubrovnik.

  Od tada Dubrovčani slave Svetog Vlaha kao svog zaštitnika, a 03. veljače je njegov dan. Festa u gradu Dubrovniku traje više dana. Na dan otvaranja feste 02.02. tzv. candelora vrlo je zanimljivo puštanje golubica na Stradunu (glavna dubrovačka ulica). Dubrovački biskup pušta bijele golubice i ukoliko se na taj dan nađete u Dubrovniku, svakako nemojte propustiti ovaj događaj! Druga zanimljivost vezana uz Festu Svetog Vlaha je izvijanje barjaka. Na ovaj način donosioci iz raznih dubrovačkih župa pozdravljaju puk, a izvijanje barjaka jedan je od najzanimljivijih trenutaka na Festi. Također, vrlo popularno je ''grličanje''. Vjernici se time štite od bolesti grla, a obred se radi tako da se dvjema ukrštenim svijećama blagoslovi grlo vjernika. Grličanje se odvija 02.02. svake godine, dan prije dana Svetog Vlaha.

   
  Maškare u Dubrovniku

  Maškare- veljača, ožujak, Stari Grad - Dubrovnik

  Par dana u veljači i/ili ožujku (ovisno o Uskrsu), Dubrovnik živi u karnevalskom ozračju koje ga u potpunosti zahvati. Dubrovnik je poznat po karnevalu i tradiciji koja se održava za vrijeme istog. Jedan od najzanimljivijih segmenata Dubrovačkog karnevala je Župski karneval. Na taj dan mještani župe dolaze u grad Dubrovnik i kroz maske ismijavaju društvenu i političku situaciju u zemlji, kao i osobe iz javnoga života. Prepun Stradun, smijeh i veselje, puno zabave i pregršt maski prilika su da barem na trenutak postanete netko drugi i uživate sakriveni od svoje svakodnevnice, kao i način da kao gledatelj uživate u iznimno zanimljivom i duhovitom nesvakidašnjem prizoru.

   
  Musica eterna Dubrovnik

  Musica eterna Dubrovnik – svibanj, lipanj, Stari Grad - Dubrovnik

  Tijekom proljeća možete uživati u prekrasnim zvucima klasične glazbe u posebnom ambijentu Kneževa Dvora. Uživat ćete u djelima renomiranih umjetnika, kao i mladih glazbenih nada iz čitavog svijeta. Osim klasične glazbe, izvode se i nova djela, te tradicijska glazba. Poseban doživljaj pružit će Vam ambijent atrija - Kneževa Dvora.

   
  Libertas film festival

  Libertas film festival – lipanj, Stari Grad - Dubrovnik

  Poznata i vrlo zanimljiva kulturna manifestacija koja se tijekom ljetnih mjeseci održava u gradu Dubrovniku je i Libertas film festival. Nakon prikazivanja mnogobrojnih filmova stručni žiri dodjeljuje nagrade za najbolji dokumentarni, najbolji igrani i najbolji kratki film. Film kojeg publika ocijeni kao najboljeg dobiva posebnu nagradu publike. Projekcije filmova održavaju se u u kinu Sloboda, u kazalištu Marina Držića, ljetnom kinu Jadran ili na krovu tvrđave Revelin.

   
  Dubrovačke ljetne igre

  Dubrovačke ljetne igre – 10.07.- 25.08., Stari Grad - Dubrovnik

  Najpoznatiji i najposjećeniji događaj u gradu Dubrovniku su Dubrovačke ljetne igre. Ova svjetski poznata manifestacija traje od 10. srpnja do 25. kolovoza i to već više od 60 godina, točnije od 1950. godine. Festival počinje ''Dubrovačkom noći'' . Tada kostimirani glumci simbolično traže ulazak u Grad, scena je popraćena zvukovima Himne slobodi, te se odvija ispred palače Sponza. Nakon ulaska glumaca u Grad podiže se festivalska zastava na Orlandov stup i to označava početak Dubrovačkih ljetnih igara. Sama ceremonija otvaranja izniman je događaj koji okupi Dubrovčane, kao i mnogobrojne turiste iz svih dijelova svijeta. Za vrijeme trajanja Dubrovačkih ljetnih igara, grad Dubrovnik postaje pozornica na kojoj se odvijaju mnogobrojna scenska i glazbena dijela domaćih i svjetskih autora.

   
  Festival urbane kulture

  Festival urbane kulture – ljetni mjeseci, Stari Grad - Dubrovnik

  Tijekom ljeta u Dubrovniku možete uživati i u raznim koncertima, projekcijama, izložbama, predstavama i programima koje organizira Udruga mladih Orlando.

   
  Julian Rachlin & Friends

  Julian Rachlin & Friends – rujan, Stari Grad - Dubrovnik

  Svake godine tijekom mjeseca rujna u Dubrovniku se odvija svjetski poznat festival Julian Rachlin and friends. Ova kulturna manifestacija započeta je 2000. godine i održava se u atriju Kneževa Dvora . Julian Rachlin & friends je festival komorne glazbe na kojem nastupa slavni violinist i violist Julian Rachlin i brojni poznati glazbenici. Ovaj je festival jako posjećen i od brojnih hollywoodskih zvijezda, tako su među posjetiteljima bili Kevin Spacey, Roger Moore, Tom Cruise i brojni drugi.

   
  Festival rane glazbe Dubrovnik

  Festival rane glazbe Dubrovnik – rujan, Stari Grad - Dubrovnik

  Ako posjetite Dubrovnik tijekom mjeseca rujna moći ćete uživati u zvukovima rijetko izvođene glazbe od srednjeg vijeka i renesanse do klasičnog razdoblja. Čitav program održava se u prekrasnom ambijentu Kneževa Dvora i ovaj rujanski program omogućit će Vam nezaboravan doživljaj Dubrovnika i njegove povijesti.

   
  Blagdan Svetog Nikole - Dubrovnik

  Blagdan Svetog Nikole- 06.12.

  Sveti Nikola zaštitnik je djece i pomoraca. Ali, dan Svetog Nikole za Dubrovčane označava dan najjače srpske agresije u Domovinskom ratu 1991. Na taj dan Dubrovčani su unatoč teškim gubitcima i oštećenjima svog grada uspjeli obraniti Dubrovnik. U palači Sponza smještena je spomen soba poginulim dubrovačkim braniteljima i jedno je od najposjećenijih muzejskih prostora u gradu Dubrovniku. Prikazuju se najpotresnije fotografije razaranja Dubrovnika, te slike i životopis poginulih dubrovačkih branitelja.

   
  Božić u Dubrovniku

  Božić u Dubrovniku – 13.12. – 31.12.

  Tijekom mjeseca prosinca u Dubrovniku u atriju palače Sponza se odvija niz svečanih manifestacija pod nazivom Božićni sajam. 13.12. paljenjem svjećica u palači Sponza otvara se Božićni sajam koji obuhvaća niz programa u Starom Gradu. Božić u Dubrovniku uistinu je poseban doživljaj koji sigurno nigdje drugo nećete moći osjetiti. Čitav grad je okićen, ukrašen i uistinu bajkovit. Najljepši ugođaj stvaraju okićene stare gradske zidine koje vas vode u neko davno vrijeme i vraćaju Vas u renesansni Dubrovnik. Programi ispred Crkve Svetog Vlaha održavaju se tijekom cijelog Božićnog vremena - razni koncerti, plesne skupine, dječji ansambli i, naravno, djed Božićnjak. Tu je i poseban program za najmlađe kao što je pripovijedanje bajki, recitacije, pjesmice ... I za nešto starije je osigurana zabava uz poznate dubrovačke bendove, klape i folklorni ansambl Linđo.

   
  Doček Nove godine u Dubrovniku

  Doček Nove godine – 31.12. Dubrovniku

  Doček Nove godine na Stradunu je doslovno spektakularan. Doček 2001. godine svrstan je u top 10 svjetskih destinacija za doček Nove Godine po CNN-u. Novu 2000. godinu tj. novi milenij na Stradunu je dočekalo trideset tisuća gostiju. Bogato pripremljeni program priređuje se za Silverstrovo, ali i za dan poslije, na samu Novu Godinu. Također po brojnim dubrovačkim hotelima održavaju se dočeci uz poznate hrvatske zvijezde.

   
  Dubrovački simfonijski orkestar

  Dubrovački simfonijski orkestar, koncerti tijekom cijele godine

  Dubrovački simfonijski orkestar je profesionalni glazbeni orkestar grada Dubrovnika. Orkestar nastupa redovito u okviru Dubrovačkih ljetnih igara, za doček Nove Godine, ali i tijekom čitave godine. Ljetni koncerti izvode se u atriju Kneževa Dvora, dok su zimski smješteni u tvrđavi Revelin. Koncerti Dubrovačkog simfonijskog orkestra iznimno su posjećeni od strane mnogobrojnih turista koji dolaze uživati u izvedbi velikih glazbenih dijela od strane takvog kvalitetnog i svjetski poznatog orkestra.

   
  Folklorni ansambl Linđo

  Folklorni ansambl Linđo, nastupi tijekom cijele godine

  Folklorni ansambl Linđo djeluje već više od 40 godina i ime Dubrovnika pronio je u Njemačku, Italiju, Grčku, Veliku Britaniju, SAD, Japan itd. Linđo je u biti dubrovačka poskočica koja se pleše uz pratnju starinskog glazbala iz južne Dalmacije poznatog kao lijerica. Linđo je karakterističan baš za Dubrovnik i dubrovačko područje. Danas je Linđo simbol grada Dubrovnika, nešto po čemu je ovaj grad između ostalog i poznat u svijetu.

  Istražite više