• Hrvatska

  • Kada?

  • Tko?

  • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije

Otok Šipan - otok pomoraca i Dubrovačkog plemstva

Otok Šipan je najveći otok Elafitskog otočja, kao i najnaseljeniji otok. Površina otoka je 16,5 km2 i najveći vrh je Velji Vrh visok 243 m. Šipan je duguljast otok prekriven bujnom mediteranskom vegetacijom. Osim maslina, otok obiluje vinovom lozom, narančama, mandarinama, smokvama, šipcima i rogačem.

Otok od kopna odvaja Koločepski kanal dužine 1500 m. Otok okružuje veliki broj otočića. Brojene uvale, kristalno čisto more i mnoštvo ribe privlači turiste na jednodnevne izlete i fish picnic, koje organiziraju mnogobrojni privatni vlasnici brodova iz Dubrovnika.

Promet je jedino moguć na otoku Šipanu, ukoliko dolazite automobilom možete ga ostaviti u Luci Dubrovnik u Gružu (cijena cjelodnevnog parkinga tijekom sezone je 27 EUR).

Što vidjeti:

U vrijeme Dubrovačke Republike plemići i bogataši su gradili ljetnikovce kao ugodno skrovište od ljetne vrućine. Otok obiluje brojnim malim zavjetnim kapelicama i crkvicama, budući da su otok stoljećima naseljavali brojni pomorci. Danas od većine su ostale samo ruševine. U Suđurđu, u blizini luke, nalazi se renesansni dvorac obitelji Stjepović - Skočibuha, čija je gradnja započela 1529.g. i prekrasna kula Pakljena izgrađena 1563.g. Također vrijedi posjetiti i Crkvu Sv. Duha u Suđurđu s ravnim krovom, najvećim ovog oblika na Jadranu.

Brodske linije za otok Šipan:

Dubrovnik - Koločep - Lopud - Suđurađ (Šipan)
Dubrovnik - Lopud - Suđurađ (Šipan)
Također imate katamaran / bez automobila: Dubrovnik - Luka Šipanska - Sobra (Mljet) - Polače (Mljet) - Korčula - Ubli (Lastovo)

Više o brodskim linijama za Šipan

Rezervirajte Vaš smještaj na otoku Šipanu na ovom linku:
Privatni smještaj Šipan / apartmani Šipan

Pokucajte ovog ljeta na naša vrata, uvijek su otvorena ... 

Istražite više