• Hrvatska

  • Kada?

  • Tko?

  • Karta
  • Plaže
  • Destinacija za odmor
  • Ponuda destinacije

Otok Mljet - zeleni otok nadomak Dubrovnika

Otok Mljet je smješten na jugu Jadrana, u blizini Dubrovnika, osmi je po veličini naseljeni otok jadrana s površinom od 100 km2. Poznat je kao zeleni otok zbog bogate mediteranske vegetacija koja ga čini zaista posebnim.

Obala otoka Mljeta nudi mnoge sadržaje, kao i obala jezera sa šetalištem i biciklističkom stazom. Cijeli otok je sklad čovjeka i netaknute prirode idealan za ugodan boravak i uživanje. Poznato je i da ga je časopis Times uvrstio na listu od 10 najljepših otoka svijeta.

Vapnenačke stijene i mnogobrojne krške doline, polja (Polacno, Ivanovo, Blatsko, Kneže Polje) karakteriziraju pejzaž otoka. Južno od najvišeg grebena (Veli Grad, 514 m) nalazi se najveće polje - Babino polje.

Klima je mediteranska - tako da su zime blage i ljeta topla. Prosječna temperatura zraka u siječnju je 8.7 °C i u srpnju 24 °C. Otok ima 2 580 sunčanih sati godišnje. Šume čine 72 % otoka; prekrasna borova šuma je najočuvanija na sjeverno zapadnoj strani otoka, koja je i proglašena nacionalnim parkom.

Na sjeverozapadnoj strani otoka nalaze se potopljena polja mljetskih jezera: Malo i Veliko Jezero. Malo Jezero (veličine 24 ha, dubine 29.5 m) je spojeno s 30 m dugim kanalom s Velikim Jezerom. Veliko Jezero (površine 145 ha, dubine 46 m) je spojeno s otvorenim morem s 30 m dugim kanalom Soline. Snažna morska struja se javlja u oba kanala, koji mijenja smjer svakih šest sati zbog plime i oseke, te je u srednjem vijeku bila korištena za pokretanje mlinova.

Veće uvale su: Luka, Polaca, Tatinica, Sobra, Luka Prozura, Okuklje, Saplunara; uz obalu se nalaze mnogobrojni otočići.

Otok Mljet je poznat i kao obitavalište sredozemne medvjedice, i kao otok brojnih delicija - kozjeg sira, vina i meda, po kome je i dobio ime (Melita na grčkom, kao i  mell, mellis na latinskom ima isto značenje, med).

Uz Mljet se veže i legenda o Odiseju, mitološkom kralju Itake, koji je nakon brodoloma doplivao do spilje na otoku Mljetu, koja danas u njegovu čast nosi ime Odisejeva spilja. Otok je poznat i po benediktinskom samostanu iz 12 stoljeća, koji se nalazi na otočiću usred Velikog Jezera, kao i po antičkim palačama i ranokršćanskim bazilikama, u Polačama. Također postoje povijesni dokazi da je Mljet u 14. stoljeću bio dio Dubrovačke Republike.

Brodske linije za otok Mljet:

katamaranska linija: Dubrovnik - Luka Šipanska - Sobra (Mljet) - Polače (Mljet) - Korčula - Ubli (Lastovo) ili trajektna linija iz Dubrovnika:
Rijeka - Split - Stari Grad (Hvar) - Korčula - Sobra (Mljet) - Dubrovnik ili s poluotoka Pelješca: Prapratno (Pelješac) - Sobra (Mljet). 

Više o brodskim linijama za otok Mljet

Rezervirajte Vaš smještaj na otoku Mljetu na ovom linku:
Privatni smještaj Mljet / apartmani Mljet

Pokucajte ovog ljeta na naša vrata, uvijek su otvorena ... 

Istražite više